Houtrotreparaties


Home
  > Diensten 
Schilderwerk > Winterschilder > Nieuwbouw >Airless Spuitwerk > Houtrotreparatie  

Houtrotreparatie: blijf houtrot de baas


Voordat de kwast eraan te pas komt controleren we schilderwerk altijd op gebreken, zoals openstaande verbindingen, kitvoegen lang het glas, constructiefouten en houtrot. Houtrot is ontsierend en breidt zich snel uit. Dit komt omdat houtrot veroorzaakt wordt door schimmels in het hout. Elma Schilderwerk voert houtrotreparaties uit, van klein tot groot. Afhankelijk van de grootte kan Elma Schilderwerken het hout, zoals kozijnen of deuren, binnen 1 tot 24 uur schuren en schilderen. 
 

Oorzaken houtrot

 

Houtrot herkennen

 

Houtrot repareren

Schimmelgroei is de oorzaak van houtrot. Als de schimmel groeit zal deze het hout aantasten. Schimmels ontstaan onder andere door een houtvochtgehalte dat gedurende langere tijd boven de 20% uitkomt. Een andere reden is een temperatuur boven 18 graden Celsius. Daarnaast hebben schimmels een voedingsbodem nodig. In geval van houtrot is het hout zelf de voedingsbodem. Openstaande naden en verbindingen in het hout vergroten de kans op houtrot. Door de openstaande verbindingen komt er namelijk water bij het hout. Dit zorgt voor een stijging van het houtvochtgehalte. Ook slecht onderhouden schilderwerk of ongeschikte verf stimuleert houtrot. Een andere mogelijkheid is dat het houtrot veroorzaakt wordt door een constructiefout.   
Houtrot herkent u aan bruin tot zwart verkleurd hout. Het hout heeft te veel vocht te verduren gehad en is daardoor zacht geworden. Zwel- en krimpeffecten zijn het gevolg. De verf kan afbladeren en ziet er niet meer mooi uit. In het aangetaste hout zitten mogelijk deuken. Twijfelt u na bovenstaande punten nog of u te maken heeft met houtrot? Prik dan met een botte priem in het hout. Komt u makkelijk door het hout heen? Dan heeft u te maken met houtrot. Houtrot is ook te meten met behulp van een vochtmeter. Bij deze methode wordt gekeken naar de vochtigheid van het hout. 

Houtrotreparaties zijn afhankelijk van de hoeveelheid rottend hout. Als er enkel sprake is van zacht hout zal Elma Schilderwerken voorzorgsmaatregelen nemen. Het aangetaste hout wordt behandeld, zodat verdere uitbreiding wordt voorkomen. Houtrot minder dan 10 kubieke centimeter wordt gerestaureerd met reparatiepasta. Houtrot dat meer dan 10 kubieke centimeter beslaat wordt deels of helemaal vervangen.Beschadigingen opvullen
Elma Schilderwerken repareert beschadigingen. Door te plamuren met houtrotvuller wordt uw deur, muur of kozijn in de originele staat hersteld.Naast houtrotreparaties heeft Elma Schilderwerken ervaring met onder meer stucwerk,schilderwerk en wandafwerking. Wilt u meer weten over Elma Schilderwerken? Neem contact met ons op.